KONTRADIKTORNOSTI

Naomi ostaje pri iskazu o 'krvavim dijamantima'

11.08.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Manekenka Naomi Campbell priopćila je u utorak da nije lagala u svom iskazu na suđenju bivšem liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru zbog ratnih zločina.

Manekenka je u utorak navečer u Londonu objavila priopćenje nakon što se pokazalo da je njezin iskaz na suđenju Tayloru proturječan svjedočenjima njezine bivše agentice Carole White i glumice Mije Farrow

"Nemam apsolutno nikakvih motiva. Ništa time ne dobivam. Crnkinja sam i podržavala sam te ću nastaviti podržavati pravednu stvar, napose ako se to tiče Afrike", napisala je manekenka u priopćenju koje je objavila agencija Outside Organisation.

Campbell (40)
ističe da su se događaji o kojima je svjedočila dogodili prije 13 godina, pa ne čudi što su sjećanja na njih izblijedjela.

Prošlog četvrtka Naomi Campbell je rekla sucima da ne zna tko joj je darovao neobrađene dijamante, koje je primila usred noći nakon dobrotvorne večere koju je organizirao bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela kojoj je nazočila i Carole White.

Njezina bivša agentica Carole White i glumica Mia Farrow posvjedočile su kasnije da je Campbell dobro znala da je to dar Charlesa Taylora te da se ona poklonom i pohvalila.

Svjedočenje bivše manekenke trebalo je dokazati da je Taylor, kojemu se sudi za ratne zločine, lagao kada je tvrdio da nikada nije posjedovao neobrađene dijamante potekle iz ruku pobunjeničkih snaga u Sijera Leoneu.

"Krvavi dijamanti" naziv su za drago kamanje kojima se financira kupnja oružja u ratovima.

Taylor odbacuje odgovornost po svih 11 točaka optužnice za građanski rat u Sijera Leoneu u kojemu je poginulo 120.000 ljudi, tisuće su osakaćene, silovane, a djeca su novačena u vojsku. Suđenje mu je iz Freetowna premješteno u Den Haag kako bi se spriječila mogućnost destabilizacije regije.