ČERNOBIL PONOVNO PRIJETI

Požari u Rusiji stvaraju radioaktivan dim

11.08.2010 u 10:37

Bionic
Reading

Neki od stotina požara koji posljednjih tjedana haraju Rusijom mogli bi u atmosferu osloboditi radioaktivne materijale nastale u havariji černobilske nuklearke prije 24 godine, upozoravaju stručnjaci

U kontaminiranim zapadnim dijelovima te zemlje buknulo je više požara, a tri gore u jako ozračenoj regiji Briansk uz granice s Bjelorusijom i Ukrajinom, objavio je u utorak Greenpeace

'Vatre u tim područjima nedvojbeno će povećati količine zračenja', rekao je Vladimir Čuprov, voditelj energetskog programa ruskog ogranka organizacije. 'Dim će se proširiti, a s njim i radioaktivni tragovi. Količine će ovisiti o snazi vjetrova.'

Ruske savezne službe za zaštitu šuma u utorak su potvrdile da požari haraju zagađenim krajevima i izrazile zabrinutost da bi dim mogao stići u naseljena područja.

Zasad još nije jasno koliku opasnost radioaktivni dim predstavlja po zdravlje ni koliko su se daleko opasne čestice raznijele.

Radioaktivni materijali izbačeni eksplozijom reaktora nuklearke Černobil 26. travnja 1986. još uvijek prekrivaju velike površine u Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji.

'U černobilskoj havariji velike količine radioaktivnog materijala prekrile su okolna područja', istaknuo je Aleksandr Nikitin iz udruge za zaštitu okoliša Bellona iz St. Peterburga. 'Njime je zagađeno drveće i trava. Sada, kada sve to gori, radioaktivne čestice uzdižu se s dimom i šire unaokolo sve do nastanjenih područja, gdje ih ljudi udišu kao smog.'

Ruski ministar za krizna stanja Sergei K. Šoigu upozorio je još prošli tjedan da bi se to moglo dogoditi. Međutim, iz ruskog državnog vrha, koji se našao na udaru kritika zbog neodgovarajuće reakcije na katastrofu u kojoj je život izgubilo 50-ak ljudi, informacije uglavnom stižu na kapaljku.

'Nema razloga za paniku', komentirao je kratko upozorenja dr. Gennadi G. Oniščenko, prvi čovjek ruskih sanitarnih službi.

Međutim, zaštitari okoliša tvrde da Oniščenko i njegovi kolege u strukturama vlasti zataškavaju informacije o povećanju smrtnosti koje su izazvale visoke temperature i velike koncentracije dima. Moskovski čelnici u ponedjeljak su objavili da se smrtnost u tom gradu posljednjih dana udvostručila.

Iako ovi požari vjerojatno ne mogu izazvati katastrofu sličnih razmjera kao što je bila ona 1986, znanstvenici već godinama upozoravaju da bi požari u zagađenim regijama mogli pokrenuti širenje radioaktivnih materijala.