STO GODINA OD INVAZIJE I ANEKSIJE

Japan moli oprost od Južne Koreje

11.08.2010 u 10:23

Bionic
Reading

29. kolovoza navršava se 100 godina od aneksije Koreje. Datum je to što ga Japan, koji mori imperijalistička prošlost, nije želio propustiti, pa se službeni Tokio ispričao Seulu za patnje nastalih tijekom kolonizacije Korejskog poluotoka u pokušaju jačanja veza između dvije zemlje i polaganog brisanja imidža agresorske zemlje

'Lako je za stranu koja uzrokuje bol zaboraviti zlodjela, ali oni koji su pretrpjeli bol ne mogu sve to lako zaboraviti', kazao je japanski premijer Naoto Kan u priopćenju kojim iskazuje službenu ispriku Japana Južnoj Koreji. 'Želim izraziti svoj duboki i obnovljeni osjećaj kajanja i obistiniti svoju najiskreniju ispriku za ogromne štete i patnje uzrokovane tijekom japanske kolonijalne vladavine kada je korejski narod bio lišen svoje državnosti i kulture', kazao je Kan.

Riječi su te koje podsjećaju na povijesnu japansku deklaraciju azijskim zemljama iz 1995. od strane tada socijalističkog premijera Tomiichija Murayame povodom 50. obljetnice kraja Drugog svjetskog rata.

Kan je rekao da će Japan vratiti opljačkanu imovinu tijekom okupacije, uključujući i povijesne dokumente dinastije Chosun (1392-1910) koje je Seul u više navrata zatražio natrag.Ispriku, izrađenu uz potporu Demokratske stranka Japana (lijevi centar), odbili su neki japanski parlamentarci koji misle da će dovesti do zahtjeva za naknadu za žrtve i ratne štete te da je riječ o presedanu jer, prema nekim političkim analitičarima, ovo je prvi put da Tokio službeno priznaje da je kolonijalna vladavina djelovala u suprotnosti želji Korejanaca te lišavajući ih njihove zemlje.

Izjave kajanja koje je Japan dao 1995. su smatrane kao neiskrene od velikog djela susjeda zbog komentara konzervativnih političara koji odbijaju priznati zločinačke aktivnosti Japana, ali je južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak u telefonskom razgovoru s Kanom pozdravio inicijativu japanskog premijera i kazao da se nada u razvoj intenzivnijih i zdravijih odnosa.

Dvije zemlje dijele zajedničke interese. Južna Koreja je treća destinacija za japanski izvoz prošle godine, a obje su udružile snage u borbi protiv globalne financijske krize. Obje imaju na svom teritoriju desetke tisuća američkih vojnika kako bi pazili na prijetnje Sjeverne Koreje.

Odnosi između Tokija i Seula su bili jako hladni za vrijeme mandata bivšeg premijera Junichira Koizumija (2001-2006), koji je više puta posjetio hram Yasukuni u Tokiju, izazvavši gnjev susjednih zemalja uključivši i Kine jer je taj hram simbol imperijalističke prošlosti.Japanski premijer Kan je rekao da neće ići u Yasukuni 15. kolovoza kada se obilježava 65. obljetnica japanske predaje u Drugom svjetskom ratu i dan oslobođenja Južne Koreje.