POVIJESNI SASTANAK

Chavez i Santos na putu pomirenja

10.08.2010 u 22:53

Bionic
Reading

Kolumbija će učiniti sve što može kako bi opet uspostavila diplomatske odnose s Venezuelom, rekao je predsjednik Juan Manuel Santos u utorak po dolasku na sastanak s venezuelskim kolegom Hugom Chavezom u mjestu Santa Marta

Oko 3.500 policajaca skrbi za sigurnost dvojice predsjednika na sastanku koji bi trebao potrajati satima, a jedna od tema je sigurnost duž zajedničke granice duge 2.219 kilometara.'Mi smo na povijesnom mjestu (posljednje boravište Simona Bolivara) kako bismo opet uspostvili odnose između dviju bratskih zemalja' i to 'čvrsto i trajno', rekao je Santos.

Za sastanak je odabrana Villa San Pedro Alejandrino, posljednje boravište Simona Bolivara, borca za neovisnost tadašnjih španjoskih kolonija, koji je rođen u Venezueli, a težio je ujedinjenju svih južnoameričkih država.

Chavez je po izlasku iz zrakoplova izrazio naklonost prema Kolumbiji u kratkome govoru u kojem je citirao Bolivara, ali i kolumbijskog Nobelovca Gabriela Garciju Marqueza.'Unatoč svima olujama, došao sam potvrditi svoju vječnu ljubav prema Kolumbiji', rekao je.

Veneuzuela je diplomatske odnose s Kolumbijom prekinula 22. srpnja pošto je bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe ustvrdio kako ima dokaze da Venezuela pruža utočište za 1.500 gerilaca FARC-a (revolucionarna marksistička pobunjenička skupina iz Kolumbije).

Kada je u subotu preuzeo dužnost, novi kolumbijski predsjednik Santos u svome je govoru poželio 'izravan i otvoren dijalog' s Venezuelom u svrhu okončanja krize.