UN

Počeo rad za istragu napada na konvoj

10.08.2010 u 22:50

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon razgovarao je u utorak sa skupinom stručnjaka zaduženom isražiti izraelski napad na humanitarni konvoj za Gazu koju Izrael želi bojkotirati, nakon čega je povjerenstvo počelo s radom, prenijele su agencije

Istraga nije pokrenuta 'kako bi se odredila individualna odgovornost za zločin', već je povjerenstvo zaduženo "razmotriti te identificirati činjenice, okolnosti i kontekst izgreda", citira Reuters riječi glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda.

Skupinu je Ban Ki-moon uspostavio kako bi istražila okolnosti u kojima su 31. svibnja izraelski vojnici ubili devet propalestinskih turskih državljana koji su pokušali probiti blokadu i dopremiti humanitrnu pomoć za pojas Gaze.

Ban je primio četveročlanu skupinu stručnjaka kojom predsjeda bivši novozelandski premijer Geoffrey Palmer. Pomaže mu bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe, a u skupini su i Izraelac Joseph Ciechanover te Turčin Ozdem Sanberk.

Nakon sastanka s glavnim tajnikom, stručnjaci su počeli raditi, objavio je UN. Ban je istaknuo da bi stručna skupina trebala 'nastojati postići najbolju moguću suradnju s nacionalnim vlastima", prenosi AFP.

Vijeće sigurnosti UN-a očekuje 'nepristranu, vjerodostojnu i transparentnu istragu u skladu s međunarodnim kriterijima', rekao je.