Svijet TALIBANSKA PRAVDA

Afganistanska svakodnevnica: tri metka u trudnu udovicu

  • Autor: D. Pilsel
  • 10.8.2010 19:55:22
  • 10.8.2010 19:39:05

Kao kada su uređivali zemlju do prije devet godina, talibani su u nedjelju smaknuli ženu, udovicu i trudnu, koju su optužili za preljub. Nakon što su je izbičevali 200 puta na javnome mjestu, sudac joj je isprašio tri metka, priopćila je policija u pokrajini Badghis na sjeverozapadu Afganistana

Otkada djeluju u ilegali i u kampanji koju podržava Al Kaida, talibani su pogubili najmanje pet žena koja nisu živjele u skladu sa zapovijedima iz Kur'ana, kako ga ti ekstremisti tumače. Zbog toga su prošlog četvrtka pogubili desetero liječnika koji su pokušavali evangelizirati ljude u ruralnim područjima zemlje.

Ženu ubijenu u nedjelju, Sanubar Bibi, udovicu i trudnu, prenosi Reuters, pronašla je afganistanska policija, a otkrio ju je Abdul Jabar Saleh, policijski časnik iz Badghisa. Talibani su je navodno otkrili pri seksu s muškarcem koji je pobjegao.

Ona je bila podvrgnuta suđenju. Sudac Mullah Mohammed Yousif ubrzo ju je osudio na 200 udaraca bičem i na smrt, a on sam je i ustrijelio ženu tri puta.

Prije četiri godine talibani su ubili nekoliko afganistanskih žena koje su optužene za špijuniranje za SAD. Nakon toga, u srpnju 2008, odrubili su glave dvjema ženama jer su navodno radile za bordel za američke trupe u pokrajini Ghazni.

Prošle godine, u pokrajini Nimroz, islamski su militanti pucali u mladu Gul Pecha (19) i njezinog momka Abdula Aziza (21) zato što je pobjegla i udala se bez dopuštenja obitelji. Pobijeni su i njihovi roditelji.

Takva je bila praksa i od 1996. do 2001. kada su talibani vladali Afganistanom. Oni međutim to sve negiraju, pa i sakaćenje Aishe (18), kojoj su  odrezani nos i uši, a njena slika krasi naslovnicu novog izdanja američkog tjednika Time, o čemu smo ovdje već pisali.

Kršćanska organizacija International Assistance Mission, koja je izgubila desetero radnika ubijenih od strane talibana prošlog četvrtka, najavila je da će nastaviti sa svojim humanitarnim radom u Afganistanu, koji provodi još od sredine šezdesetih godina.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još