JANEZ JANŠA

Opstrukcijom RH nismo ugrozili kredibilitet Slovenije

02.02.2009 u 17:21

Bionic
Reading

Bivši slovenski premijer Janez Janša izjavio je da postupak njegove stranke, koja je opstrukcijom onemogućila glasovanje o ratifikaciji pristupnih protokola za uključenje u NATO Hrvatske i Albanije, nije ugrozio međunarodni kredibilitet države, kako to sugeriraju neke izjave predstavnika Pahorove vlade

"To u inozemstvu nitko nije ni opazio jer se jednostavno ništa nije ni dogodilo. Nije došlo ni do glasovanja niti do najava da će ratifikacija biti odbijena", rekao je Janša, dodajući da se zbog poteza njegove stranke, koja je izazvala prekid zasjedanja na kojemu je bilo najavljeno glasovanje o ratifikaciji, "nitko ne uzbuđuje" u inozemstvu, "pa ni u Hrvatskoj".

Govoreći na konferenciji za novinare pred sastanak predsjednika svih parlamentarnih stranaka sa premijerom Borutom Pahorom, na kojemu će, kako se očekuje, biti govora i o spomenutom zapletu, Janša je podsjetio da je njegova stranka u četvrtak najavila opstruiranje svih glasovanja u parlamentu, ne zbog Hrvatske i Albanije, nego iz unutarnjopolitičkih razloga - jer je parlamentarna većina odbila potvrditi zaključni račun državnog proračuna za 2007. godinu, iz vremena kad je na vlasti bila tadašnja koalicija desnog centra pod Janšinim vodstvom.

Janša je, kao potvrdu svog viđenja da su međunarodni položaja Slovenije i njen ugled neokrnjeni i nakon odgode sjednice na kojoj je trebalo doći do ratifikacije, istaknuo da je ratifikaciju pristupnih protokola za Hrvatsku i Albaniju moguće obaviti sve do travanjskog summita NATO saveza, te da još nekoliko članica saveza nije ratificiralo spomenute protokole.

Također, Janša je na konferenciji za novinare opet zanijekao da između Slovenije i Hrvatske postoji načelan dogovor o predaji graničnog prijepora Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu

"Nije bilo dogovora da ćemo granično pitanje rješavati pred ICJ-om i takav dogovor nikad nije bio predstavljen", rekao je Jašna na pitanje novinara o svom susretu s premijerom Ivom Sanaderom u kolovozu 2007. na Bledu. Takav je dogovor, po njegovim riječima, bio moguć samo da se okvir za arbitražu dogovorile mješovite međudržavne komisije.