POTPUNO OPORAVLJEN

Castro održao govor u parlamentu

07.08.2010 u 21:32

Bionic
Reading

Četiri godine nakon posljednjega javnoga govora, komunistički lider Fidel Castro održao je govor u kubanskome parlamentu u kojem je upozorio na prijetnju nuklearnoga rata ukoliko se SAD odluči na invaziju na Iran

Castro koji je zbog bolesti bio primoran prepustiti sve funkcije na mlađega brata Raula Castra 31. srpnja 2006. u posljednjih se mjesec dana par puta pojavio u javnosti i predstavio prvi dio memoara o revolucionarnoj borbi u Sierra Maestra.

Danas je pak, u tradicionalnoj maslinastoj uniformi, izjavio da se smatra potpuno izliječenim, a izvanrednu je sjednicu parlamenta sazvao on sam, kao zastupnik i prvi tajnik Komunističke partije Kube.

Castro je pozvao zastupnike da razmotre izvanredne okolnosti međunarodne politike i upozorio na opasnost od nuklearnoga rata zbog agresivne politike SAD-a naročito prema Iranu, optuživši Baracka Obamu kao jedinog odgovornog ako dođe do nuklearne katastrofe.

Revolucionarni vođa nije nijednom riječju prozborio o teškoj ekonomskoj situaciji na Kubi pa ni o oslobađanju 52 politička zatvorenika kao plodu akcije španjolske i vatikanske diplomacije, a sve kako bi EU popustio u sankcijama prema Kubi i pomogao u njezinom gospodarskom razvitku.