KACZYNSKI IZBJEGAO CEREMONIJU

Inauguriran poljski predsjednik Komorowski

06.08.2010 u 17:33

Bionic
Reading

Liberal Bronislaw Komorowski, pobjednik na predsjedničkim izborima prošloga 4. srpnja, inauguriran je danas kao novi poljski predsjednik, naslijedivši konzervativca Lecha Kaczynskog, tragično preminulog u zračnoj nesreći kod ruskoga grada Smolenska u travnju

Komorowski, dotad predsjednik parlamenta (Sejm), bio je privremeni predsjednik radi tragične smrti Kaczynskog i još 95 pripadnika poljske političke elite.

'Ustavni red koji8 smo izborili u ovih 20 godina velikih promjena pomogao nam je da u ovim teškim danima osiguramo državni kontinuitet i s ponosom zahvalimo žrtvama tragedije koja nas je pogodila', rekao je Komorowski u govoru pred donjim domom parlamenta gdje je pozvao Rusiju na zajednički rad za unaprjeđenje kvalitete života u regiji.

Novi šef države je pozvao na nacionalno jedinstvo i obećao da će pokrenuti sve poljske institucije kako bi zemlja napredovala prema političkom planu koji je izložio u predizbornoj kampanji.

Inauguraciji su prisustvovali predsjednik Europskog parlamenta Jery Buzek te dvojica živih bivših predsjednika Poljske, Lech Wałesa i Aleksandar Kwasniewski, no vrlo je jako upalo u oči da na ceremoniji nije bio Jaroslaw Kaczynski, brat blizanac poginulog predsjednika, koji je izgubio izbore od Komorowskog.

Analitičari predviđaju razdoblje stabilnosti jer vladu također vodi liberal, Donald Tusk