POKUŠAJ ZATAŠKAVANJA

Snage ISAF-a ubile 12 civila u Afganistanu

06.08.2010 u 15:11

Bionic
Reading

Samo dan nakon što je američki general i zapovjednik savezničkih snaga u Afganistanu, David Petraeus, izdao nove zapovijedi zahtijevajući potvrdu da nema civila tamo gdje savezničke trupe kane djelovati, stiže vijest o pokolju civila tijekom jedne akcije ISAF-a

U priopćenju iz predsjedničke palače Hamida Karzaija se kaže da je zatražena energična istraga o smrti, prema nekim informacijama, 12 civila jutros u distriktu Khogayani u istočnoj pokrajini Nangarhara. ISAF, sa svoje strane, priznaje da je dobio informacije o smrti civila i pokreće istragu, dodajući da se navedena borba nije dogodila jutros već u srijedu popodne.

Iz ISAF-a kažu da su savezničke i afganistanske snage zajedno išle u potragu za talibanima u selima u distriktu Khogayani. Kada su se približavali jednoj zgradi mjestu Khawazakheyl, gdje se navodno sakrivao talibanski čelnik, trupe ISAF-a su napadnute iz triju smjerova pa ja zatražena zračna potpora. Stigao je vojni helikopter i otvorio vatru po onima koji su djelovali kao pobunjenici.

Drugi izvori, poput afganistanske agencije AIP, tvrde da je bitka trajala čak do jutros i da je sudjelovalo više američkih letjelica. Guverner distrikta Khogayani, Haji Muhammad Hassan, izjavio je, a AIP prenosi, da među poginulima ima i civila te da među njima ima žena i djece, iako se još radi na identifikaciji žrtava.

Kao što su pokazali dokumenti Wikileaksa (za koje Pentagon energično zahtijeva da budu vraćeni), i ovoga bi se puta civilne žrtve u borbi mogle zataškati da afganistanski mediji tu informaciju nisu pustili u svijet, jer ISAF je informaciju o mogućim civilnim žrtvama dao u javnost tek nakon što je objelodanili tamošnji mediji.

Prema pisanju nezavisne organizacije Afghanistan Rigths Monitor, u prvoj polovici 2010. su ubijena 1.074 afganistanska civila.