NAKON KONZULTACIJA

Ništa od srpske žalbe na odluku o Ganiću

04.08.2010 u 16:27

Bionic
Reading

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine u srijedu je objavilo da je, nakon konzultacija s predstavnicima engleskog kraljičinog tužiteljstva te s pravnim zastupnicima Srbije u Londonu, zaključeno da bi ulaganje žalbe na odluku londonskog suda da se ratni član predsjedništva BiH Ejup Ganić ne izruči Srbiji bilo nesvrsishodno

'Nakon opsežne analize zaključeno je da bi, u situaciji kada se bivši član ratnog predsjedništva BiH Ejup Ganić već nalazi u BiH, ulaganje žalbe i snošenje velikih troškova bilo nesvrsishodno jer bi čak i u slučaju uspjeha žalbe takva odluka bila faktički neprovediva', stoji u priopćenju srbijanskog tužiteljstva.

Dodaje se i to kako tužiteljstvo smatra da su u odluci o ekstradiciji zanemarene neke činjenice i dokazi o sudjelovanju Ganića u ratnom zločinu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu svibnja 1992., te da su određeni politički razlozi odneli prevagu nad pravom i činjenicama.

'Tužiteljstvo za ratne zločine i dalje ostaje čvrsto pri stajalištu da istraga o događajima u Dobrovoljačkoj ulici i o ulozi Ejupa Ganića u tim zločinima mora biti završena i nastavit će istragu do potpunog rasvjetljavanja svih činjenica i okolnosti ovog kaznenog djela', navodi se u priopćenju.

Britanski sud krajem srpnja odbio je izručiti Ganića Srbiji obrazloživši svoju odluku time da je taj postupak 'politički motiviran'.

Ganić
je u Londonu uhićen i priveden 1. ožujka temeljem tjeralice iz Srbije zbog pogibije više od 40 vojnika bivše JNA koji su se povlačili iz Sarajevu 1992. godine.