Svijet POŽARI U RUSIJI

Moskva obavijena gustim dimom

Ruska prijestolnica Moskva probudila se u srijedu ovijena gustim dimom koji se, uz pomoć vrućeg vjetra, širi ulicama grada s obližnjih požarišta gdje gore šume i tresetišta, a dim već ulazi u podzemnu željeznicu.

U srijedu rano ujutro obrisi nebodera iz doba Sovjetskog Saveza teško su se nazirali u toj onečišćenoj atmosferi, a mnogi automobili vozili su s upaljenim svjetlima. Moskva je tako našla obavijena dimom drugi put u tjedan dana dok diljem Rusije tisuće požara guta šumska prostranstva. 

Unatoč vidljivosti smanjenoj na 300 metara, zračne luke u gradu normalno rade, izvijestila je agencija Interfax.

U srijedu ujutro temperatura u Moskvi bila je 25 stupnjeva Celzijevih, a tijekom dana očekuje se čak 40 stupnjeva, a tako će biti sve do konca tjedna, po predviđanjima meteorologa.

Premda je u Moskvi palo par kapi kiše, temperatura u tom gradu i u zapadnom dijelu zemlje ne pada od početka srpnja, pa bi 2010. mogla ostati zapamćena kao najtoplija u zadnjih 130 godina koliko se provode mjerenja.

Deseci tisuća vatrogasaca, vojnika i spasilaca još se bore sa šumskim požarima koji haraju na tisućama hektara na zapadu zemlje i u kojima je do danas poginulo 48 osoba.

Predsjednik Dmitrij Medvedev proglasio je u ponedjeljak izvanredno stanje u sedam najteže pogođenih oblasti, a u srijedu treba održati sjednicu ruskog Vijeća sigurnosti na kojoj će se raspravljati o mjerama za zaštitu strateških objekata zemlje. Nuklearki u Sarovu, poznatoj iz doba hladnog rata pod nazivom Arzamas-16, prijete šumski požari koji pustoše po oblasti Njižnij Novgorod, u središtu Rusije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još