Svijet RATNI DUHOVI NA PLAVOJ LINIJI

SAD i UN pozivaju Izrael i Libanon na suzdržanost

Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u utorak duboku zabrinutost zbog razmjene vatre na granici u kojoj su četiri osobe ubijene te je pozvalo Izrael i Libanon da izbjegnu eskalaciju nasilja, a poziv na suzdržanost uputila je i Bijela kuća

Izraelsko-libanonska razmjena vatre u kojoj su ubijena dva libanonska vojnika, libanonski novinar te izraelski časnik, najveće je nasilje na granici od rata 2006., koji je Izrael vodio protiv libanonskog pokreta Hezbollah.

'Vijeće sigurnosti izražava duboku zabrinutost zbog današnjeg izgreda na Plavoj liniji koji je izazvao žrtve na objema stranama', kazao je ruski veleposlanik Vitalij Čurkin.

'Vijeće poziva sve strane na krajnju suzdržanost i na poštivanje obveza iz rezolucije 1701', pročitao je Čurkin koji ovog mjeseca predsjeda Vijećem.

Rezolucija 1701 prekinula je izraelski rat protiv Hezbollaha, no dvije su strane tehnički još u ratu.

Libanonci i Izraelci različito su opisali okolnosti izgreda, a UN-ove mirovne snage trebaju provesti istragu te objaviti zaključak.

Sjedinjene Države pozvale su u utorak Izrael i Libanon da pokažu 'maksimalnu suzdržanost' te izrazile 'krajnju zabrinutost zbog nasilja', rekao je u Washingtonu glasnogovornik State Depratmenta Philip Crowley.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još