Svijet VLASTI BEZ NOVOG DATUMA

Spriječeno premještanje križa u spomen Kaczynskog

Pristaše pokojnog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog u utorak su primorali vlasti da odustanu od planiranog premještanja golemog drvenog križa podignutog njemu u spomen ispred predsjedničke palače

Kaczynski, njegova supruga Marija i još 94 osobe, uglavnom viši politički i vojni dužnosnici, poginuli su 10. travnja u padu zrakoplova u Rusiji, što je Poljsku zavilo u tugu i dovelo do prijevremenih predsjedničkih izbora.

Križ koji je podignut nakon nesreće postao je mjesto kamo ljudi dolaze položiti cvijeće i svijeće. Najavljeno preseljenja križa u obližnju crkvu svete Ane razgnjevilo je pristaše Kaczynskog.

Jacek Michalowski, predstojnik predsjednikova ureda, rekao je novinarima da se križ u utorak neće dirati. Zasad se ne zna hoće li vlasti utvrditi novi datum za njegovo preseljenje.

Moćna Katolička crkva u Poljskoj podijelila se oko pitanja križa. Dok su neki za njegovo premještanje jer se cijela stvar odveć ispolitizirala, drugi ističu da mora ondje ostati kao simbol vjere poljskih katolika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još