NOVA RAZMJENA VATRE

Sve glasniji ratni bubnjevi na granici Izraela i Libanona

03.08.2010 u 14:22

Bionic
Reading

Tenzija se vratila na granicu Izraela i Libanona nakon današnje razmjene vatre vojski obiju zemalja

Izraelska artiljerija pucala je po jugu Libanona i ranila dvojicu ljudi nakon što je projektil pogodio kuću u libanonskom pograničnom mjestu Adeisseh.

Incident se dogodio kada je grupa izraelskih vojnika pokušala srušiti nekoliko stabala u tzv. tehničkoj rampi koja se nalazi nadomak plave linije koju je odredila misija UN-a za ustanovljavanje procesa povlačenja izraelskih snaga u svibnju 2000. nakon 22 godine okupacije.

Libanonski izvori su objavili da je izraelska vojska ušla na teritorij Libanona pokušavajući srušiti neka stabla, na što je libanonska vojska ispalila nekoliko hitaca upozorenja. Izraelska vojska na to je odgovorila artiljerijom, a u izmjeni vatre ubijena su dva  libanonska vojnika, libanonski novinar te izraelski časnik.

Izraelska strana pak tvrdi da je libanonska vojska pucala po izraelskim vojnicima dok su radili na granici, zbog čega su bili primorani odgovoriti na libanonsku vatru.Izraelska vojska ima veliki kontingent na granici s Libanonom zbog napada na Izrael s libanonskog područja koje kontroliraju trupe Hezbollaha.