PRIJATELJ IZ 'RATOVA ZVIJEZDA'

NASA-in robot R2 se već javlja preko Twittera

03.08.2010 u 12:05

Bionic
Reading

'Zdravo, zovem se Robonaut 2, R2, da skratimo', tako je glasila prva poruka nove zvijezde NASA-e preko Twittera, prvog androida koji će postati članom posade Međunarodne svemirske postaje. Iako će R2 trebati pomoć ljudi, svejedno je spreman u 140 znakova prenositi svoje avanture 400 km iznad Zemlje

Dobio je ime u sjećanje na slavnog brata iz filmske serije 'Ratovi zvijezda', iako je njegov aspekt malo jači od limenoga glumca.

R2 teži 150 kg i ima sve što i njegov filmski kolega, ali nema glasa. Rođen je 7. svibnja 2010. Ima zlatnu kacigu, a na prsima grb NASA-e i General Motorsa, kompanije koja surađuje na projektu.

Uz pomoć ljudskih kolega, R2 će dokumentirati svemirsko putovanje i rad na Međunarodnoj svemirskoj postaji preko Twittera, u dnevniku koji čita već 2.500 fanova.

R2 će biti ukrcan u Discovery i sljedeće jeseni uputit će se u svemir kako bi se istražila interakcija robota i ljudi.

Izvorno, R2 je bio predodređen za rad na Zemlji, ali su ga inženjeri NASA-e odlučili uključiti u misiju S-133 Discoveryja da se vidi kako roboti rade u uvjetima mirkogravitacije i kako ljudi podnose njihovu prisutnost.