OBAMINA OBEĆANJA

Vrijeme je za diplomaciju u Iraku

02.08.2010 u 20:51

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je jedno važno predizborno obećanje, da će se američke snage početi povlačiti iz Iraka 31. kolovoza 2010.

Na susretu ranjenih veterana u Atlanti Obama je ipak rekao da se kraj rata ne vidi. 'Surova je stvarnost ta da ne vidimo kraj američke žrtve u Iraku', rekao je Obama

Obama je ovaj ponedjeljak podsjetio da je u predizbornoj kampanji obećao dovesti rat u Iraku prema 'odgovornom kraju' te da se tog obećanja drži i u namjeri i u rokovima.

Od svojih dana kao senator, Obama je bio okvalificirao irački rat kao promašen jer je pomaknuo pravi fokus američke pažnje – rat u Afganistanu. Dolaskom u Bijelu kuću, Obama je podigao profil rata u Afganistanu, koji je tako prestao biti 'zaboravljenim ratom' kako su ga nazivali neki američki novinari, i naredio smanjivanje kontingenta u Iraku.

Tamo će nakon kolovoza ostati oko 50.000 ljudi u misiji koja, kako je rekao Obama, nije više borbena, nego će biti diplomatska i kojoj će prvi cilj biti opremiti i obučiti iračku vojsku.

No i te će se snage trebati povući. Obama bi želio da to bude do kraja 2011. iako neki vojni analitičari smatraju da je to još rano za predvidjeti jer će povlačenje ovisiti o stanju na terenu.

Nisu svi sretni zbog Obaminih planova. Bivši američki veleposlanik u Iraku Ryan Crocker priznao je za The New York Times da je 'malo nervozan' zbog povlačenja američkih snaga usred velike nestabilnosti u zemlji jer se čak pet mjeseci nakon parlamentarnih izbora još nije konstituirala vlast. On misli da vojni planovi SAD-a moraju biti maksimalno 'fleksibilni' i zbog velikog broja mrtvih i ranjenih među iračkim civilima kao posljedica sukoba unutar iračkoga društva.

Svejedno, čini se da je Obama odlučio započeti serijom javnih nastupa kako bi promovirao ono što se naziva tranzicijom u Iraku.

Odgovarajući onima koji tvrde da će Obama osiromašiti američki vojni potencijal, Bijela kuća podsjeća da unatoč drastičnom smanjenju jedinica u Iraku i povećanju istih u Afganistanu, 146.000 američkih vojnika bit će u svijetu, 21.000 više nego kada je Obama ušao u Bijelu kuću.

No pravi će problem za Obamu biti ne toliko irački rat, koji je nazivao 'blesavim', već afganistanski, koji se pretvara u najduži koji je SAD ikada vodio, ali je izuzetno krvav. Iako se govori da će za godinu dana početi povlačenje američkih snaga iz Afganistana, to je još uvijek daleko od stvarnosti.