UGROŽENA MOSKVA

Zbog požara izvanredno stanje u Rusiji

02.08.2010 u 17:33

Bionic
Reading

Zbog najgorih požara u zadnjih nekoliko desetljeća ruski predsjednik Dmitrij Medvedev proglasio je izvanredno stanje u sedam autonomnih regija

Riječ je o povijesnom srcu Rusije – Moskovskoj, Vladimirskoj, Voronješkoj, Rjazanjskoj, i Nižnjegorodskoj oblasti te republikama Mordovija i Marij El. Vlasti tvrde da se zemljom razbuktalo čak 7000 požara te da je zahvaćeno oko 500.000 hektara površina. U područjima uz rijeku Volgu poginulo je najmanje 34 ljudi, a tisućama su izgorjeli domovi. Nasreću, najnovija izvješća govore da se smiruje stanje na najkritičnijim mjestima.

S požarima se bori oko 240.000 tisuća ljudi, a sudjeluju i dobrovoljci, vojska te elitne postrojbe – čak i kozački odredi koji navodno štite ugrožena sela od maroderstva. Ruski premijer Vladimir Putin već je najavio kadrovsku čistku u odgovornim službama. Lokalnim, dakako.

Ugrožena je i Moskva, grad od 15-ak milijuna stanovnika čije su ulice prekrile zdravstveno škodljive magle s obližnjih spaljenih močvara i tresetišta. Građani su dobili upute kako se koliko-toliko zaštititi, no metropola bi se mogla posve provjetriti tek ujesen.

Rusija se ovog ljeta suočila s rekordno visokim temperaturama od Moskve do superhladnih sibirskih točaka. Osim borbe s vatrenim stihijama, nastoji se pronaći i podmetače. KP piše kako u pogođenim područjima ljudi sumnjaju da su toliki požari mogli izbiti slučajno.