NAKON 4 GODINE

Nizozemci počeli povlačenje iz Afganistana

01.08.2010 u 11:34

Bionic
Reading

Nizozemski kontingent iz sastava mirovnih snaga u Afganistanu počeo je u nedjelju povlačenje iz južne pokrajine Uruzgan pošto mu je istekla četverogodišnja misija, objavilo je zapovjedništvo NATO-a u Kabulu.

"Nizozemske snage istaknule su se u Uruzganu i odajemo počast na njihovoj žrtvi njima kao i njihovim afganistanskim kolegama", izjavio je zapovjednik Joel Harper, glasnogovornik Međunarodnih mirovnih snaga u Afganistanu (ISAF).

Nizozemci su zapovjedništvo nad Uruzganom predali američkim i australskim snagama na svečanosti priređenoj u Kampu Holland, glavnoj njihovoj bazi, priopćilo je nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen u priopćenju je izrazio zadovoljstvo što su vojnici njegove zemlje pomagali Afganistancima, što je udvostručen broj škola u toj pokrajini, provedeno cijepljenje djece, izgrađen centar za školovanje policajaca i poboljšan promet.

Nizozemski vojnici bili su u sastavu ISAF-a od 1. kolovoza 2006., s oko 1.950 vojnika, pretežito u Uruzganu, južnoj pokrajini u kojoj su prisutni talibani.

U četverogodišnjoj misiji 24 nizozemska vojnika izgubila su život.

NATO je zatražio produljenje misije za još godinu dana, do kolovoza 2011., no to je pitanje izazvalo 20. veljače pad nizozemske vlade i odlučeno je povlačenje.

Buduća vlada odlučit će hoće li Nizozemska sudjelovati ubuduće u uvježbavanju afganistanskih vojnika i policajaca, navodi ministarstvo.