PRERUŠENI ČAK I U PAPU

Gay Pride u Stockholmu okupio oko 35.000 ljudi

31.07.2010 u 20:43

Bionic
Reading

Oko 35.000 ljudi, među kojima su se neki prerušili u Papu, a neki u lutku Barbie, u subotu su, po sunčanu vremenu, prošetali u povorci ulicama Stockholma u prigodi 12. Gay Pridea

Organizatori događaja, koji se ove godine održava na temu vlasti, htjeli su 'upozoriti na diskriminatorne ustroje društva i dokazati da se zajedničkim snagama stvari mogu mijenjati', kaže se u priopćenju.

U povorci je sudjelovalo i nekoliko švedskih političara, mjesec i pol prije parlamentarnih izbora koji će se održati 19. rujna.

'Ovo je važan događaj za otvaranje duha i za snošljivost. Želimo da Švedska bude moderna zemlja u kojoj će se moći birati kako i s kim živjeti', rekao je ministar financija Anders Borg.

Predsjednica socijaldemokratske stranke Mona Sahlin koja svake godine sudjeluje na Gay Prideu, ističe: 'Ne mogu vjerovati koliko su se stvari promijenile u zadnjih deset godina'.

Prerušeni u rimske careve, lutku Barbie, mornare ili Papu, sudionici su prošli ulicama plešući ili na vozilima, prije nego su stigli u 'Pride selo', gdje će se tijekom večeri održati više koncerata.