Svijet LJUDSKA PRAVA

Švedska se zbog Roma obratila EK

Švedska vlada, zabrinuta za Rome, pozvala je u petak Europsku komisiju da hitno pokrene nove mjere u korist te zajednice

Zbog zabrinjavajućeg stanja vezanog uz Rome u Europskoj uniji, Švedska u pismu poslanom Europskoj komisiji traži obvezujući plan akcije koji bi im zajamčio dostupnost stanovima, izobrazbi i radu, a koji bi trebao poduprijeti Europski socijalni fond.

Europski ministri vanjskih poslova Brigitta Ohlsson i ministar integracije i za jednakost spolova Nyamko Sabuni upozoravaju u pismu da će se obratiti Vijeću ministara EU-a ako se te mjere odmah ne pokrenu.

Pismo je poslano europskim povjerenicima Viviane Reding, zaduženoj za pravosuđe i temeljena ljudska prava, i Laszlu Andoru, zaduženom za zapošljavanje, upravo na dan kada je u švedskoj vladi predstavljeno izvješće o pravima Roma.

Izvješće je sastavilo povjerenstvo osnovano 2006., a u njemu su Romi, znanstvenici, nevladine organizacije i policajci.

U pismu se predlaže 20-godišnja strategiju za Rome, osnutak povjerenstva istine te razne mjere zbog diskriminacije prema toj zajednici od 50.000 osoba u Švedskoj.

Maria Leossne, bivša čelnica liberalne stranke koja je trenutačno na vlasti, drži da nije riječ o švedskom problemu, nego europskom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još