NEPRIJATELJ U DOMU

Japanskog premijera najžešće kritizira supruga

30.07.2010 u 22:58

Bionic
Reading

Imam opoziciju u vlastitome domu, rekao je smijući se japanski premijer Naoto Kan, komentirajući književni prvijenac svoje supruge čiji se naslov može prevesti kao: 'Koji će se vrag promijeniti u Japanu sad kad si ti premijer?'

Prva se dama, Nobuko Kan (64), pita ima li suprug uopće smisla za vođenje države, jer ga nakon 40 godina braka malo toga opisuje kao državnika. Dapače, tvrdi ona, jako je nespretan.

Gospođa Kan reda mane i greške svojega muža, pa tako kaže da, iako ističe da mu retorika nije loša, jako loše čita svoje govore misleći pritom na inauguracijski govor od 8. lipnja.

Također ističe da suprug nema dobar ukus za odijevanje, što je kritika koja se teško može osporiti jer se japanske političare teško viđa bez njihove 'nove samurajske ambalaže', kako veli Nobuko Kan: dosadno crno odijelo, bijela košulja i beznačajna kravata.

Kao i mnogi Japanci u tim godinama, premijer Naoto Kan ne snalazi se sam u kući. 'Nije sposoban ni prstom pomaknuti tanjur', piše supruga, priznajući da je i sama kriva za to, kao i premijerova majka, jer su dozvolile da postane prava ljenčina.

Japan je naučen na ekscentričnosti prvih dama, posebno nakon voljene Miyuki Hatoyame, supruge premijera Yukija Hatoyame, koja je objavila knjigu u kojoj je opisala putovanje do Venusa, 'zelenog i lijepog mjesta', kamo su je vanzemaljci odveli u špičastom svemirskom brodu, kao i to da je hofirala s Tomom Hanksom koji je u prethodnom životu bio japanski glumac.

Japanke, i same potpuno podčinjene muževima (često ih se vidi kako hodaju tri/četiri metra iza njih), vole da su prve dame jake na jeziku i da budu vladarice u svom domu.

Najgore od svega je to što Nobuko Kan možda uopće nije pogriješila u sudovima o mužu premijeru. Kan je već izgubio na izborima u japanskom senatu, a u rujnu mora pobijediti na unutarstranačkim izborima, što se ne čini laganom zadaćom želi li uopće ostati premijerom i uživati u javnim supruginim opaskama.