FBI VS. WIKILEAKS

Gates: Prijetnja za sigurnost SAD-a!

30.07.2010 u 16:16

Bionic
Reading

Ministar obrane SAD-a Robert Gates zatražio je od šefa FBI-a Roberta Mullera pomoć u istrazi oko curenja informacija o ratu u Afganistanu i objavljivanja gotovo 91.000 dokumenata na stranici Wikileaks.org jer su, kako je rekao, ugroženi mehanizmi obavještajnog aparata, vojnici na terenu u Afganistanu i sama nacionalna sigurnost SAD-a

Gates je ustvrdio da su trupe SAD-a dovedene u opasnost i da će pomoć FBI-a biti važna da se sazna tko je sve bio uključen u curenje informacija. Rekao je to unatoč pokušajima predsjednika Baracka Obame da skandal relativizira izjavom da su objavljene informacije 'zastarjele'.

Wikileaks je optužen za težak zločin. Zapovjednik glavnog stožera američkih oružanih snaga, general Mike Mullen, upozorio je Juliana Assangea, direktora Wikileaksa, da ima ruke 'zaprljane krvlju' američkih vojnika i afganistanskih obitelji koji će nastradati zbog objavljivanja spornih informacija.

Za Pentagon i Bijelu kuću prvi je osumnjičenik još uvijek časnik Bradley Manning koji se nalazi u pritvoru pod nadzorom vojne policije. Njega je otkrio kalifornijski haker Adrian Lamo (29) koji je izjavio za CNN da se obratio vlastima jer je posumnjao da netko poput Manninga može dati na uvid toliko puno informacija, a da to ne bude opasno za američke snage. Lamo je ušao u trag Manningu koji se sam otkrio komentarima na jednom blogu.

Haker je siguran da Manning nije djelovao sam, što zna iz prve ruke, jer je 2004. osuđen na kaznu zatvora jer se ubacio na stranice The New York Timesa, Microsofta i Lexis-Nexisa kako bi dokazao koliko su ranjive.

Da informacije koje je objavio Wikileaks nisu bezopasne, govori podatak da je afganistanski predsjednik Hamid Karzai pooštrio diskurs prema SAD-u, tvrdeći da prava opasnost nije u Afganistanu, nego u talibanskim skloništima u Pakistanu, aludirajući na podatke koji govore o indirektnom financiranju talibana od strane SAD-a preko korumpiranih struktura pakistanske tajne službe i same pakistanske vlade.