NIJEMCI PROZIVAJU ZA RASTROŠNOST

Predsjednik Wulff ljetovao u 'neukusno skupoj vili'

30.07.2010 u 14:06

Bionic
Reading

Njemački mediji neumoljivo analiziraju ljetovanje svog nedavno izbranog predsjednika Christiana Wulffa. Prvo su propitali je li možda ljetovao gratis u luksuznoj vili tajkuna Maschmeyera, a kada su dobili odgovor da je predsjednik apartman platio 5.000 eura, uslijedile su pljuske tipa: je li to primjereno s obzirom na krizu i zašto mu je uopće tek nakon mjesec dana rada na novoj funkciji trebao odmor od čak 11 dana

Jedno od najljepših mjesta na sunčanoj Mallorci je mali poluotok La Molla, na kojem se nalaze ekskluzivne vile. Jedna od njih je u posjedu njemačkog financijera Carstena Maschmeyera, koji je ujedno i prijatelj novoizabranog njemačkog predsjednika Christiana Wulffa.

Luksuzna vila opremljena je bazenom i pristaništem za jedrilice, pa se odgovarajuće i zove: Paradise Castle. U tom rajskom dvorcu njemački predsjednik proveo je svoj godišnji odmor, od 15 do 26. srpnja, što je izazvalo podignute obrve u dijelu njemačke javnosti.

Wulff je sa suprugom Bettinom i dvogodišnjim sinom Linusom Florianom uživao u Paradise Castleu daleko od očiju javnosti.

Njemački mediji su konstatirali da si takav godišnji odmor obični građani ne mogu priuštiti, pa su od Ureda predsjednika zatražili objašnjenje. Rečeno im je da je Wulff svojim novcem, a ne onim poreznih obveznika, platio najam apartmana u vili.

Neukusno razbacivanje novcem

Cijena, prava sitnica - 5.000 eura! Iako nema sumnje da si dobrostojeći Wulff to može bez problema priuštiti, štedljivi Nijemci su to doživjeli kao neukusno razbacivanje novcem u vrijeme krize. S druge strane, Wulffa brane objašnjenjem da je predsjednik prošle godine imao loše iskustvo na ljetnom odmoru te da treba poštivati njegovu privatnost.

Što se tiče odnosa između Wulffa i njegovog domaćina, bogataša Maschmeyera, njih dvojica se poznaju iz vremena kada je Wulff bio pokrajinski premijer u Hannoveru.

S obzirom na to da je sve uredno plaćeno, zakonskih problema oko predsjednikovog ljetovanja nema, no to ne sprečava komentare medija poput onoga da je Wulff 'na predsjedničkoj funkciji manje od mjesec dana, a već mu je trebalo 11 dana odmora'.