ČEKA SE OBAMIN POTPIS

Kongres odobrio nove 33 milijarde za Afganistan

29.07.2010 u 22:37

Bionic
Reading

Sa 308 glasova 'za' i 104 glasova 'protiv', donji dom američkog parlamenta je je donio zakonski prijedlog o daljnjem financiranju rata u Afganistanu s novih 33 milijarde dolara

Unatoč glatkoj proceduri koju, da bi bila konačna, treba potpisati predsjednik Barack Obama, nekoliko je demokratskih kongresmena oštro prosvjedovalo zbog otkrića dokumenata od strane WikiLeaksa, naime, zbog postojanja tajnih operacija, zbog indirektnog financiranja talibana preko pakistanske tajne službe i zbog velikog broja afganistanskih civilnih žrtava.

Osim tih 33 milijarde za američke snage, odobreno je još i četiri milijarde dolara za izravnu pomoć stanovnicima Afganistana.

Među ljutim kongresmenima je i demokrat iz Massachusettsa Jim McGovern koji tvrdi da Vlada SAD-a ne smije financirati nesposobnu i korumpiranu afganistansku vlast.

Oglasio se i američki predsjednik koji je rekao da su dokumenti objavljeni na WikiLeaksu.org zastarjeli, ali i da govore o potrebi promjene strategije rata, za što se on odlučio u prosincu 2009. i što sada provodi general David Petraeus

Republikanci ovoga puta nisu previše kontrirali demokratima jer su uvjereni da treba pomoći američkim snagama bez obzira na izvanredna sredstva koje zahtjevaju američki vojni projekti diljem svijeta.