MUČENJE U EGIPTU

Policajci na sudu zbog batinanja do smrti

28.07.2010 u 15:54

Bionic
Reading

Dvadesetosmogodišnjem Khaledu Saidu mjera neće pomoći. On je preminuo, kako vjeruju mnogi, pod batinama policije, ali suđenje policajcima Mahmudu Salah Mahmudu i Auadu Ismailu Suleimanu dovodi proširenu praksu mučenja u egipatskim policijskim postajama pod znak pitanja. Uključila se i visoka politika, pa to više nije samo obično suđenje zbog navodnog prekoračenja ovlasti

Nesretni Said je sjedio u cyber caffeu u Alexandriji prošlog 7. lipnja kada su ga dvojica policajaca odvukla, pretresla, navodno mu našla neku drogu u džepovima i onda ga izmlatila do smrti u jednom mračnom haustoru. Organizacije za zaštitu ljudskih prava i mnogi utjecajni političari, sve do sina egipatskog predsjednikaHosnija Mubaraka Gamala Mubarakatraže da se odgovorni strogo i po propisima kazne.

Policajci tvrde da se nesretnik 'zadavio drogom', a javnost je revoltirana i na nogama. Samo jedna od nekoliko grupa na Facebooku, pokrenuta da se zatraži pravda i prekid mučenja u policijskim postajama, ima preko 300.000 potpisnika.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su konstatirale da su se lani u Egiptu dogodila 1.532 kršenja ljudskih prava, 63 slučaja mučenja u rukama policije, 530 slučajeva batinanja zatvorenika i 32 slučaja kršenja prava na slobodno informiranje.

U slučaj suđenja policajcima zbog smrti Khaleda Saida uključio se i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Mohamed El Baradei, bivši čelnik Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, koji se zalaže za političke i ustavne reforme, natječe se na skorim parlamentarnim izborima i koji je kazao da je posrijedi 'surov i težak zločin' koji traži promjenu mentaliteta kompletne vlade.