POVRATAK KUĆI

Ganića u Sarajevu dočekale stotine simpatizera

28.07.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Bivši član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić doputovao je u srijedu poslije podne u Sarajevo nakon što je sud u Londonu dan ranije odlučio odbaciti zahtjev Srbije za njegovo izručenje zbog navodne odgovornosti za ratne zločine.

Ganić je u Sarajevo doputovao iz Istanbula gdje je stigao još u ranim jutarnjim satima, a u sarajevskoj zračnoj luci dočekalo ga je više stotina simpatizera, uglavnom članova udruge koja okuplja građane podrijetlom iz Sandžaka te udruga koje okupljaju bivše pripadnike Armije BiH.

Po izlasku iz terminala zračne luke Ganić je okupljenima, koji su ga pozdravili burnim pljeskom, kazao kako su se on i njegov tim u zemlju vratili s dvostrukom pobjedom.

'Jedna je dokument da je na BiH izvršena agresija, a drugi je da je proces protiv mene bio politički montiran', kazao je Ganić.

Optužio je Srbiju da je pokušala zlorabiti britansko pravosuđe te se kao država 'kriminalno ponašala'.

Damir Arnaut, član tima koji je branio Ganića pred sudom u Westminsteru, izjavio je novinarima u Sarajevu kako je izvojevana 'pravna pobjeda koju je malo tko očekivao' te je ocijenio kako nemaju izgleda najavljeni prigovori iz Srbije.

'Čuo sam izjave srbijanskih dužnosnika da će se žaliti. Praktične koristi od toga nema, no oni propuštaju navesti kako ih je englesko tužiteljstvo ozbiljno upozorilo da će ishod biti još gori budu li se žalili', kazao je Arnaut

Među okupljenima koji su došli pozdraviti Ganića bili su i poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić te Bakir Izetbegović, kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na izborima zakazanim za 3. listopada.

Izetbegović je izjavio kako Ganićevo oslobađanje smatra važnom i povijesnom pobjedom za BiH.

REAKCIJE U SRBIJI

Tvrdnje da je Srbija pokušala trgovati zahtjevom za izručenje Ejupa Ganića, 'apsolutno su netočni, besmisleni i zlonamjerni', izjavila je ministrica pravde Snežana Malović i dodala da takvi navodi ni na koji način neće doprinijeti utvrđivanju istine i procesu pomirenja u regiji.

'Zahtjev za izručenje Ejupa Ganića, koji je podnijet u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega u Srbiji vodi zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnih zločina ni na koji način ne može biti predmet bilo kakve trgovine', rekla je Malović

Odluku britanskog ekstradicijskog suda, koji je zahtjev Srbije za izručenje Ganića odbacio uz obrazloženje da bi suđenje u Srbiji bilo 'politički motivirano', Malović nije htjela komentirati.

'Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Tužilaštvo za ratne zločine u dosadašnjim postupcima pokazali su da su apsolutno, kadrovski i profesionalno, spremni da procesuiraju počinioce krivičnih djela ratnih zločina bez obzira na njihovu nacionalnost, ili nacionalnost žrtava', rekla je ministrica pravde i navela da je 'slučaj Ganića isključivo stvar pravosudnih tijela, a ne politike'.

Malović
nije željela komentirati ni argumenta Ganićeve obrane, rekavši da 'oni imaju pravo svog klijenta braniti svim raspoloživim sredstvima'.