GANIĆ NEĆE BITI IZRUČEN

'Ovo je pobjeda Bosne i Hercegovine'

Bionic
Reading

Sud u Londonu odbio je zahtjev Srbije za izručenjem bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića

Sudac londonskog suda Timothy Workman, kako javljaju mediji, Ganiću je dopustio odlazak kući.

Podsjetimo, Ganić je 1. ožujka uhapšen na londonskom aerodromu, a deset dana kasnije pušten iz ekstradicijskog pritvora uz jamčevinu od 300 tisuća eura i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovom izručenju.

Viši sud u Beogradu postupak protiv Ganića pokrenuo je krajem 2008, a tereti ga da je neposredno suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naredbe za napade na objekte JNA u Sarajevu - vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Na odluku suda stigle su i prve reakcije iz Srbije. 'Poštujemo svaku odluku engleskog suda, ali postoji pravo žalbe višem sudu i mi ćemo to pravo iskoristiti. Nastojat ćemo dobiti odgovore na pitanja koja muče porodice više od 60 žrtava, rekao je zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić

Ejup Ganić izjavio je da je odluka britanskoga suda da odbaci zahtjev Srbije za njegovo izručenje ne samo njegova nego i pobjeda Bosne i Hercegovine.

'Ovo je još jedna istina o BiH. Mi smo branili Bosnu i osjećamo se ponosnim s onim što se čulo ovdje (u Londonu) u završnici suđenja. Pobijedili smo i ovo će igrati veliku ulogu u daljem jačanju BiH iznutra i razvoju odnosa sa susjedima', izjavio je Ganić za BH Radio 1.

'On je potpuno slobodan čovjek. Zahtjev je odbijen i Ganić je na putu za Sarajevo', izjavio je novinarima u Londonu savjetnik predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Damir Arnaut koji je ujedno i član pravnog tima što je Ganića zastupao na londonskom sudu.

I član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je odluku Suda u Westminsteru kojom je odbačen zahtjev za izručenje bivšeg člana ratnog Predsjedništva BiH Ejupa Ganića Srbiji zbog navodnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

Komšić je istaknuo da je riječ o ispravnoj odluci suda istaknuvši kako je velikosrpska politika ovime doživjela još jedan poraz, pogotovo zato što su svi navodi srbijanske strane odbačeni, a svi navodi obrane prihvaćeni, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Osim za Ganićem, Srbija je raspisala tjeralicu za još osamnaest ratnih političkih i vojnih dužnosnika iz BiH uključujući hrvatskog člana ratnog Predsjedništva BiH Stjepana Kljuića

Komentirajući odluku londonskog suda Kljuić je kazao da Srbija sebi dopušta suditi o prošlosti.

'Nažalost, mi u državi (BiH) nemamo institucije koje bi zaštitile građane, a to se vidi prije svega po tome gdje su sada oni koji su branili BiH. No prije svega mi nemamo političke snage odgovoriti Srbiji i Crnoj Gori na ono što nam čine', kazao je Kljuić konstatirajući kako je Ganićeva sreća što mu se uhićenje dogodilo u Londonu s obzirom na jaku neovisnost britanskog pravosuđa.

Kljuić je podsjetio na to da preostale srbijanske tjeralice ostaju na snazi iako je te slučajeve odbacio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).