ZBOG JAČANJA IDENTITETA

Katalonija zabranjuje borbe s bikovima?

27.07.2010 u 16:14

Bionic
Reading

Sudeći po tijeku rasprave i reakcije u medijima, na sutrašnjem glasovanju u parlamentu Katalonije, ta bi španjolska autonomna pokrajina mogla zabraniti borbe s bikovima

Rasprava traje godinama, a i internacionalizirana je time što je prikupljeno 140.000 potpisa diljem svijeta da se ukine borba s bikovima u Kataloniji. Predsjednik Svjetske organizacije za zaštitu životinja (WSPA) Mike Baker predao je danas predsjedniku katalonskog parlamenta Ernestu Benachu potpise koje je WSPA prikupila u 120 zemalja.

Branitelji tradicije borbe s bikovima tvrde, unatoč očitim pokazateljima da ta tradicija sama po sebi odumire, da bi odluka parlamenta, ako se dokinu borbe, mogla Kataloniji donijeti gubitak od 300 milijuna eura. Mnogi u sukobu vide i nacionalistički kontekst: oni koji se zalažu za očuvanje tradicije bili bi oni koji koriste bikove kao integrativni faktor u Španjolskoj pa se tako u raspravi u parlamentu čulo prilično puno toga o identitetu španjolske kulture, a oni koji se zalažu za ukidanje borbi predstavljaju i one koji smatraju da su borbe bikova nametnuli Kataloncima španjolski osvajači.

Naravno, puno je argumenata koji se tiču, tako će reći zagovarači zabrane, divljaštva kojeg se vidi na koridama pa se tako čulo da u borbama ne pati samo bik, kojeg na kraju ovako ili onako treba ubiti nakon što je iscrpljen i potpuno iskrvaren, nego cijelo društvo koje, zato što prihvaća borbe s bikovima i druge oblike mučenja tih životinja (u nekim gradićima Katalonije im momci vežu vruće lopte željeza za rogove pa bikovi polude i trže, a momci za njima), postaje bestijalno i nehumano.

Čule su se i zanimljive usporedbe pa su za neke stručnjake same borbe, odnosno umjetnost torerosa i matadora, poput virtuoznost pjevača na operi.

Stranke u Kataloniji dozvolile su zastupnicima da glasaju prema slobodnom nahođenju. Cijela Španjolska, međutim, smatra da će ishod glasovanja biti važan ne samo za bikove, već za cijelu naciju ili za sve nacije, ovisno o tomu jesu li promatrači za jedinstvo zemlje ili za razbijanje države.