RUSI UPOZORAVAJU

'Nove sankcije za Iran su neprihvatljive'

27.07.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Rusija je u utorak rekla da nove sankcije EU-a protiv Irana ugrožavaju međunarodne napore da se riješe sporna pitanja oko iranskog nuklearnog programa, što potkopava nadu u bližu suradnju Moskve i Zapada u sporu s Teheranom

Ministri vanjskih poslova Europske unije u ponedjeljak su usvojili niz dodatnih restrikcija Iranu koje uvelike nadilaze UN-ove sankcije dogovorene prošli mjesec, uključujući i zabranu poslovanja s iranskim bankama i osiguravateljskim kućama, kao i korake na sprečavanju ulaganja u unosni iranski naftni i plinski sektor.

'To samo potkopava naše zajedničke napore u nalaženju političkog i diplomatskog rješenja oko iranskog nuklearnog programa, ali pokazuje i omalovažavanje pozorno kalibriranih i usuglašenih mjera rezolucije Vijeća sigurnosti', reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi.

Korištenje sankcija izvan okvira UN-ova Vijeća sigurnosti 'neprihvatljivo je', kaže se u izjavi.

Rusija je u ponedjeljak osudila verbalni napad iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada na ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, što je produbilo jaz između dviju zemalja nakon što je Moskva popustila pod pritiskom Zapada da podrži sankcije UN-a.

Izjava ruskog ministarstva vanjskih poslova upućuje međutim na to da Moskva u vezi Irana ima i značajna razilaženja sa Zapadom.

Uz sankcije EU-a u izjavi se kritiziraju i jednostrane sankcije SAD-a koje je Kongres prihvatio 24. lipnja a kojima se provodi pritisak na iranski energetski i bankovni sektor.

'Žalimo što moramo reći da svi posljednji koraci Europske unije i Sjedinjenih Država da se izvrši pritisak na Iran pokazuju njihovo omalovažavanje načela suradnje', stoji u izjavi.