UOČI PUTA U ISTANBUL

Westerwelle: Turskoj nije mjesto u EU!

27.07.2010 u 14:49

Bionic
Reading

'Ako bismo danas morali odlučiti o tom pitanju, onda treba reći da Turska nije spremna za ulazak u EU, kao što ni EU nije spreman za ulazak Turske', izjavio je u intervjuu njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle

Višegodišnje natezanje unutar Europske unije oko pristupnih pregovora i eventualnog primanja Turske tako se dodatno zakompliciralo.

Guido Westerwelle treba ovih dana otputovati u Istanbul, gdje njegove najnovije izjave sigurno neće dočekati s oduševljenjem.

No one su i odraz nejedinstva u vladajućoj konzervativno-liberalnoj koaliciji: bavarski demokršćani su protiv primanja Turske u EU, CDU je podijeljen, a Westerwelleovi liberali također.

S druge strane, mnogi ugledni političari, poput predsjedajućeg vanjskopolitičkog odbora njemačkog parlamenta Ruprechta Polenza, čvrsto se zalažu za Tursku, pa stoga Westerwelle svoje riječi pažljivo dozira, naglašavajući da u cijeloj priči nisu važni samo ekonomski razlozi: 'Turska je ipak država koja može pomoći u rješavanju mnogih konflikata, od Afganistana i Irana pa do Bliskog istoka.'

Upitan o tome hoće li se u Njemačkoj pristupanje Turske morati odobriti referendumom, ministar vanjskih poslova odgovorio je da ne treba špekulirati o stvarima koje su godinama udaljene te da se ne treba hraniti lažna nada da je ulazak Turske nešto što će se dogoditi sutra.

S druge strane, novi britanski premijer David Cameron zalaže se za što hitnije primanje, pa su iz njegova ureda medijima pustili dijelove govora koji će uskoro održati. 'Želim da zajedno sagradimo put od Ankare do Bruxellesa', poručit će Cameron u skorašnjem susretu sa svojim kolegom Erdoganom.