RASTE NAPETOST

Chavez odustao od puta na Kubu

26.07.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Predsjednik Venezuele, general Hugo Chavez, odustao je sinoć od puta na Kubu, gdje je danas trebao biti glavni govornik na proslavi 57. godišnjice početka kubanske revolucije, jer je primio obavještajne podatke o skorom napadu kolumbijskih snaga na teritorij Venezuele

Sve se to događa samo nekoliko dana nakon što je Venezuela prekinula diplomatske odnose s Kolumbijom pošto je ta zemlja optužila Venezuelu pred Organizacijom američkih država (OEA) da na svom teritoriju održava baze kolumbijskih gerilaca, njih oko 1.500.

Hugo Chavez je zaprijetio SAD-u, koji vojno podupire Kolumbiju, da će u slučaju povrede granica Venezuele njegova zemlja prekinuti isporuku nafte SAD-u, 'makar se zbog toga u Venezueli moralo jesti kamenje'.

SAD se zalaže za formiranje međunarodne komisije koja će posjetiti Venezuelu i ispitati dokaze koje je Kolumbija prošli tjedan pokazala na sastanku OEA-e u Washingtonu.

Chavez pak uspoređuje svoju situaciju s položajem Sadama Huseina kada ga je Bush optuživao da posjeduje oružje za masovno uništenje, što je izazvalo invaziju Iraka 2003.

Chavez je signalizirao da SAD šalje flotu na obalu Kostarike da bi spriječila eventualne reakcije Kube i Nikaragve u slučaju napada Kolumbije i SAD-a na Venezuelu.