NOVA SAZNANJA O EKOLOŠKOJ KATASTROFI

Alarm za dojavu na platformi BP-a bio je ugašen!

24.07.2010 u 19:55

Bionic
Reading

Glavni alarm koji je mogao upozoriti radnike platforme BP-a Deepwater Horizon bio je ugašen jer su šefovi željeli da radnici ne budu probuđeni u tri ujutro lažnom dojavom

Mike Williams, inženjer i jedan od odgovornih ljudi na platformi BP-ja koja je eksplodirala 20. travnja u Meksičkom zaljevu, a kojom je tada upravljala švicarska kompanija Transocean (platforma je potonula dva dana nakon eksplozije), svjedoči da je glavni alarm bio ugašen da bi radnici dnevne smjene mogli odmarati.

Williams je svjedočio pred američkom federalnom komisijom koja istražuje slučaj, i ima sjedište u New Orleansu (Louisiana), a i sam tuži Transocean zbog nemara i nesreće u kojoj je poginulo 11 radnika nakon čega je uslijedilo najveće izljevanje nafte u moru u povijesti SAD-a.

Štoviše, Williams tvrdi da je glavni računalni sistem za nadziranje bušotine (duboke 1.600 metara pod tlo), poznat kao 'Chair A' također bio ugašen zbog tehničkoga kvara.

Williamsa su pokušali demantirati drugi radnici platforme, poput Douglasa Browna koji je u trenutku nesreće bio u sali za kontrolu strojeva u kojoj je 'iskočilo i zazvonilo nekoliko alarma' koji su upozoravali na curenje plina.

Kompanija također demantira Williamsa i tvrdi da su svi alarmi bili aktivni, a u skladu sa sigurnosnim protokolima i poslovima na moru te da su sve radile i da su sve bile pod kontrolom na komandnom mostu na palubi platforme.

Radnici BP-ja koji su pristali svjedočiti bili su ljuti na Transocean jer je kompanija kasnila 43 dana s nekim važnim popravcima na platformi, a bušotinu Macondo su i prije nesreće nazivali rupom pakla.