Svijet ZATOPLJENJE ODNOSA

Putin zadovoljan poboljšanjem odnosa s Ukrajinom

Ruski premijer Vladimir Putin u subotu je na Krimu zahvalio ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču na zatopljenju u odnosima dviju zemalja otkako je na toj dužnosti od veljače ove godine, objavila je agencija Interfax Ukraina

Putin i Janukovič sastali su se u ljetnoj rezidenciji ukrajinskog predsjednika u Forosu, pokraj Sevastopolja, na poluotoku Krimu.

Rusko-ukrajinska trgovina vratila se na razinu kakva je bila prije krize u odnosima dviju zemalja, u vrijeme predsjedništva prozapadnog Viktora Juščenka.

'Poseban je izvor zadovoljstva porast suradnje u područjima visoke tehnologije, proizvodnje zrakoplova i svemirskoj industriji', rekao je Putin. Zajednički rad na zrakoplovu Antonovu An-70 istaknuo je kao primjer uspješne suradnje dviju zemalja.

U nedjelju Rusija obilježava dan svoje mornarice, a dvojica će predsjednika nazočiti tradicionalnoj paradi mornara ruske crnomorske flote u Sevastopolju.

'Mornarima želim sretan praznik. Sutra će ruski i ukrajinski mornari biti zajedno, kao što su i naši narodi bili zajedno mnoga stoljeća', rekao je Putin. 'Želim zahvaliti ukrajinskom čelništvu, posebno predsjedniku Janukoviču na odluci da ruska crnomorska flota ostane na Krimu i na stvaranju odlične atmosfere u odnosima dvaju bratskih naroda', dodao je Putin.

U travnju ove godine ukrajinski parlament odlučio je produljiti boravak ruskoj crnomorskoj floti na Krimu do 2042. godine, unatoč protivljenju ruske prozapadne oporbe predvođene Julijom Timošenka. U zamjenu za produljenje ugovora o najmu crnomorskih ukrajinskih luka za svoju mornaricu, Moskva je za 30 posto snizila cijenu plina koji izvozi Ukrajini.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još