'ZVECKANJE' ORUŽJEM

SAD upozorio S. Koreju da prekine verbalni rat

24.07.2010 u 17:24

Bionic
Reading

Sjedinjene Države zatražile su u subotu da Sjeverna Koreja prekine verbalni rat, nakon što je zaprijetila snažnim odgovorom na sutrašnje zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a

'Ne zanima nas rat riječima sa Sjevernom Korejom', rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley i dodao da Washington želi manje provokativnih izjava Sjeverne Koreje, a više konstruktivnih poteza.

Sjeverna Koreja zaprijetila je u subotu snažnim nuklearnim odgovorom na predstojeće vojne vježbe Južne Koreje i SAD-a, nazivajući ih 'neoprostivom' provokacijom.

Moćna Komisija nacionalne obrane Sjeverne Koreje, na čijem je čelu Kim Jong-Il, upozorila je da će se njezine postrojbe suprotstaviti održavanju vojnih manevara, koji uključuju i američki nosač aviona na nuklearni pogon.

Pjongjang rutinski prijeti ratom kada Južna Koreja i SAD održavaju zajedničke vojne vježbe, koje Sjeverna Koreja vidi kao probu za napad na njezin teritorij.

SAD ima 28.500 vojnika u Južnoj Koreji zbog odvraćanja od agresije, ali ističe da ne namjerava izvršiti invaziju na sjever Korejskog poluotoka.

Američki i južnokorejski ministri obrane Robert Gates i Kim Tae-young objavili su ranije ovoga tjedna u Seulu da velike četverodnevne vojne vježbe, koje počinju u nedjelju, trebaju poslati "jasnu poruku" Sjevernoj Koreji da prestane s agresivnim ponašanjem.

Washington i Seul okrivljuju Pjongjang za potapanje južnokorejske korvete Cheonan u vodama zapadne obale Korejskog poluotoka u ožujku. Četrdeset i šest mornara poginulo je u incidentu koji Seul naziva najgorim napadom na svoju vojsku od Korejskog rata 1950-53.

Sjeverna Koreja odlučno je opovrgla bilo kakvu uključenost, te upozorila da će bilo kakve sankcije protiv nje izazvati rat.