'PAMETNE' BESPILOTNE LETJELICE

Američka vojska ubila 16 Pakistanaca

24.07.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Najmanje 16 osoba poginulo danas je u Pakistanu blizu granice s Afganistanom, u pokrajini južnog Waziristana, kada je američka bespilotna letjelica ispalila rakete u grupu koja se smatrala neprijateljskom

Iako se taj dio Pakistana smatra sklonom talibanima gdje oni traže sklonište nakon akcija u Afganistanu, neslužbene informacije govore da su ipak pobijeni civili.

Dnevnik USA Today izvještava da traje identifikacija poginulih jer u tom kraju nema adekvatnih pakistanskih institucija. Od 2008, od kada djeluju, bespilotne su letjelice izvršile 130 napada raketama zrak-zemlja i u nekoliko navrata pobile civile.

Isti američki list donosi vijest o novom gubitku američkih snaga u Afganistanu. Na jugu zemlje četvero je američkih vojnika poginulo kada su talibani aktivirali minu pored njihova puta. U srpnju je već poginulo 70 vojnika ISAF-a od čega 52 iz SAD-a. Lipanj je još uvijek najkrvaviji mjesec za saveznike sa 102 poginula vojnika.

U proteklom tjednu Afganistan je ugostio najveći međunarodni skup u povijesti, a na kojem se je diskutiralo o procesu reizgradnje zemlje zarobljena između agresije talibana i korupcije vladajućih struktura.