MILOST ZA DIKTATORE

Katolička crkva u Čileu traži amnestiju za zločince

23.07.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednik Čileanske biskupske konferencije msgr. Alejandro Goić (hrvatskog porijekla) i nadbiskup Santiaga de Čile, kardinal Francisco Javier Erráuriz, ponavljaju molbu upućenu prethodnoj šefici države (Michelle Bachelet) 2009. i u dokumentu 'Stol za sve u povodu 200 godina neovisnosti' mole sadašnjeg predsjednika Sebastiána Piñeru da se 200. obljetnica neovisnosti proslavi i s općim oprostom koji bi zahvatio i osuđene za teška kaznena djela i kršenja ljudskih prava u doba diktature generala Augusta Pinocheta

Glasnogovornica predsjednika Ena Von Baer izjavila je da će predsjednik (koji ima moć pomilovanja), zauzeti stav shodno obavezama vlade 'spram istine i pravde, nacionalnog jedinstva, sigurnosti građana i humanitarnog prava’.

Biskupi se zalažu sa oprost i milosrđe da se iskorijeni društvena osveta, što je izazvalo žestoke reakcije među ljevičarskim krugovima i organizacije u kojima su članovi rodbine žrtava diktature.

Lorena Pizarro, predsjednica Udruženja logoraša i članova obitelji mučenih i nestalih osoba, smatra da je nedopustivo da se traži oprost za one koji su nastupali 'protiv života i protiv demokracije'.

Protiv crkvene akcije oglasio se i predsjednik Vrhovnog suda Milton Juica koji je rekao, isključivo kao osobno mišljenje, da pomilovanja takve vrste ne mogu biti primjerena u demokratskom životu.

Crkva stavlja predsjednika Piñeru, iz bogate obitelji koja je bila u dobrim odnosima s generalima i samim Pinochetom, u nezgodnu situaciju. Njegov je brat  bio ministar u diktaturi, a on pokušava biti distanciran od nasljedstva vojne strahovlade koja je trajala 17 godina (1973–1990) i ostavila iza sebe 1.200 nestalih i 28.000 zatočenih i mučenih osoba protivnika režima.