PRIVATNICI NA ČEKANJU

Kongres srezao Obamin svemirski program

22.07.2010 u 22:38

Bionic
Reading

Svemirski program američkog predsjednika Baracka Obame prema kojem bi se od privatnih tvrtki naručivala proizvodnja raketa i modula za astronaute nije prošao u Donjem domu američkog parlamenta

Moćni komitet za znanost i tehnologiju smanjio je na 750 milijuna dolara, kroz pet godina, inicijalni proračun od šest milijardi dolara.

Srušen je i prijedlog Senata koji je bio odobrio 1,3 milijardi dolara kroz tri godine. Proračun za 2011. godinu, koji Obamina administracija objavila 1. veljače, bitno utječe na to što će sljedećeg desetljeća raditi NASA. U financiraju letova s ljudskom posadom u planovima za 2011. godinu posve je ispuštena stavka za program Constellation. On je do 2020. Amerikance ponovno trebao dovesti na Mjesec i usmjeriti ih prema Marsu.

Umjesto programa Constellation, pojačano će se financirati produljenje života Međunarodnoj svemirskoj postaji s 2015. na 2020. godinu. Nakon što umirove flotu shuttlea, Amerikanci će Rusima plaćati prijevoz na ISS, što će po astronautu i letu u sljedeće dvije godine stajati otprilike po 50 milijuna dolara.

Obama je namjeravao većim novčanim sredstvima podupirati perspektivne tvrtke u američkom privatnom sektoru da što brže ovladaju letom u orbitu. To sada biva ugroženo, a očekuje se Obamina receptura da spasi što se može od svojega plana jer si je Nasa u međuvremenu mora i želi postaviti mnogo ambicioznije ciljeve s ljudskom posadom. Mars zove.