PODRŠKA IZ MAĐARSKE

'Povijesna je nepravda što Hrvatska nije u EU-u'

22.07.2010 u 15:31

Bionic
Reading

Povijesna je nepravda što Hrvatska još nije članica Europske unije, a Europe ni njezine energetske sigurnosti bez Hrvatske ne može biti, izjavio je u četvrtak u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban nakon sastanka s hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor

'Povijesna je nepravda što se Hrvatska, koja je za članstvo pripremljena bolje od nekih članica, nalazi izvan EU-a', rekao je mađarski premijer. 'Stabilna europska politika ne može se graditi na nepravdi i stoga se nadamo što bržem ulasku Hrvatske u Uniju', naglasio je Viktor Obran, čija će zemlja predsjedati EU-om u prvih šest mjeseci 2011. godine, kada se očekuje potpisivanje hrvatskog pristupnog ugovora.

Orban je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Kosor istaknuo da će 'cijenu Hrvatske u EU-u i srednjoj Europi podići ono što ta zemlja nudi u energetskom smislu', spomenuvši pritom planiranju gradnju LNG terminala za ukapljeni plin u Omišlju te plinovode koji će kroz Hrvatsku prolaziti.

'Bez Hrvatske nema energetske sigurnosti u Europi', rekao je Orban, koji je LNG terminal nazvao kamenom temeljcem hrvatsko-mađarskih odnosa i ključnim za energetsku stabilnost srednje Europe koja ne smije biti ovisna o tradicionalnim opskrbnim pravcima.

Premijerka Jadranka Kosor zahvalila je Orbanu na riječima potpore, rekavši da će to biti poticaj da njezina vlada jednako snažno nastavi putem ulaska u EU. 'To što ćemo postati 28. članica EU-a smatramo povratkom kući, a riječi premijera Orbana to potvrđuju', rekla je Kosor.

Po njezinim riječima, Hrvatska želi u EU ući kao gospodarski snažna država, u čemu posebnu ulogu ima infrastrukturno povezivanje sa susjednom Mađarskom plinovodom, cestom i željeznicom.

Dvije zemlje već su povezale svoje elektroenergetske sustave izgradnjom dalekovoda Ernestinovo - Pečuh.

Kosor i Orban razgovarali su i o izgradnji cestovnih koridora Vb i Vc, a u njihovoj nazočnosti potpisan je sporazum o Izgradnji i održavanju plinovoda i naftovoda koji prolaze zajedničku granicu.

Kosor i Orban nadaju se da će interkonekcijski plinovod biti dovršen do kraja ove godine, a njegovo puštanje u pogon očekuje se sredinom 2011. Investicija je vrijedna 100 milijuna eura, od čega pola iznosa daju mađarski investitori, a drugu polovicu EU. Kapacitet plinovoda trebao bi biti šest do 6,5 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godinu.

Predsjednici hrvatske i mađarske vlade razgovarali su i o turizmu te su pozvali Mađare da posjete Hrvatsku, a biranim riječima govorili su o tradicionalno dobrim odnosima dviju zemalja i prijateljstvu dvaju naroda.

'Hrvati zauzimaju posebno mjesto u srcima Mađara. Stotine tisuća Mađara dolazi u Hrvatsku i njihov neposredan kontakt s Hrvatima olakšava posao nama političarima', rekao je Orban, a Kosor je mađarskog premijera osobno te Mađare i Mađarice pozvala na ljetovanje na Jadran.

Susret u Budimpešti bio je prvi susret premijerke Kosor i Orbana otkako je čelnik konzervativnog FIDES-a u svibnju preuzeo premijersku dužnost.

Dvoje premijera trebalo bi se susresti u listopadu u Zagrebu, kada se očekuje potpisivanje još gospodarskih i energetskih sporazuma.

Premijerka Kosor je za jednodnevna posjeta Budimpešti ranije razgovarala i s predsjednikom mađarskog parlamenta Palom Schmittom, koji će u kolovozu preuzeti dužnost predsjednika države.