Svijet PACIFIKACIJA REGIJE

Međunarodni sud pravde o neovisnosti Kosova

  • Autor: D. Pilsel
  • 22.7.2010 12:56:33
  • 22.7.2010 11:53:19

Datum je povijesni: Srbija i Kosovo pokušavaju riješiti razlike na miran način, a Sud u Haagu prvi put izdaje pravorijek o slučaju secesije

Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) danas donosi savjetodavno i neobvezujuće mišljenje u tužbi Srbije protiv Kosova: čeka se pravorijek o legalnosti kosovske neoviznosti koju Srbija ne priznaje.

Za sada, 69 od 192 države članice UN-a su priznale kosovsku neovisnost, među njima i Hrvatska, a među velikima su SAD, Fracuska, Velika Britanija, a na srpsku stranu stale su Rusija, Kina, Indija, Španjolska i drugi.

S formalne strane, administracija Kosova se i dalje vodi prema rezoluciji 1244. UN-a kojim je okončan rat 1999. godine.

Podsjećamo, tadašnja je volja UN-a bila da strane nađu kompromisno rješenje 'unutar srbijanskih granica'.

Kosovo, unatoč svemu, predstavljalo je i predstavlja svoj akt o nezavisnosti kao jedini način za pacifikaciju regije.
Ipak, Beograd kao i Priština žarko žele ući u EU i pokušale su ne povrijediti te planove.

Kosovo se, puno vještije nego Srbija, hrani od obećanja velikih saveznika. Tako se stalno pozivaju na izjave Obamine administracije. Potpredsjednik Joe Biden, potvrdio je podršku Washingtona neovisnom, demokratskom, multietničkom Kosovu čija će se budućnost naći u euroatlanstkim integracijama.

General Markus Bentler, iz snaga K-Fora, izjavljuje da nema izravnih prijetnji po sigurnosti Kosova, ali da su, za svaki slučaj, međunarodne snage u stanju pripravnosti. Podsjetimo da je nedavno eskaliralo nasilje u podijeljenoj Kosovskoj Mitrovici.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još