Svijet IZVJEŠĆE HRW-a

Osuda kineske represije nad Tibetom

Nevladina udruga za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) osudila je brutalnu represiju pobune na Tibetu 2008., ističući da su kineske snage reda pucale na prosvjednike, a uhićene podvrgle mučenju, doznaje se iz izvješća objavljenog u četvrtak

Izvješće je sastavljeno na temelju službenih podataka i intervjua više od 200 tibetanskih izbjeglica u razdoblju od ožujka 2008. do travnja 2010.

'Direktna svjedočanstva i dostupni vladini podaci jasno pokazuju volju vlasti za korištenjem ubojitih sredstava protiv nenaoružanih prosvjednika', kazala je direktorica HRW-a za Aziju Sophie Richardson.

Pobuna na Tibetu počela je 10. ožujka 2008. mirnim prosvjedima u Lasi, obilježavajući godišnjicu ustanka protiv kineske intervencije u ožujku 1959. Nemiri su 14. ožujka postali žešći i proširili se na ostale dijelove Tibeta.

Kineska su vlasti objavile da su prosvjednici ubili 21 osobu, a skupine Tibetanaca u egzilu da je u nemirima poginulo više od 200 Tibetanaca. Za njihovu pogibiju okrivili su kineske snage reda.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još