PRETEKLA SAD

Kina je postala najveći potrošač energije na svijetu

21.07.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Kina je ovih dana pretekla SAD i službeno postala najveći potrošač energije na svijetu, pokazalo je novo izvješće

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), čije je sjedište u Parizu, kineske potrebe za energijom u posljednjem su se desetljeću udvostručile. IEA tvrdi da je ta azijska zemlja pretekla Sjedinjene Države jer nije bila tako snažno pogođena globalnom financijskom krizom. Analitičari nisu očekivali da će do ove izmjene na vrhu doći prije 2015. godine.

Međutim, kako se Kina često spominje i kao najveći zagađivač na svijetu, njezine su vlasti po brzom postupku odbacile vijest uz obrazloženje da podaci nisu pouzdani. Naime, porast potrošnje stavio je Kinu u nezgodan položaj – ta zemlja nastoji preuzeti ulogu glavnog igrača na međunarodnoj gospodarskoj sceni, no istovremeno inzistira da ju se tretira kao zemlju u razvoju koja se mora neometano nastaviti industrijalizirati.

Neki zaštitnici okoliša ipak izražavaju umjereni optimizam zbog novog statusa Kine uz obrazloženje da je zemlja ubrzala svoja istraživanja obnovljivih izvora energije. Glavni ekonomist IEA Fatih Birol ističe da je ona predvodnik u eksploataciji energije vjetra i sunca.

Porast potrošnje energije pretvorio je Kinu u najvećeg proizvođača stakleničkih plinova. Vlasti su obećale smanjiti emisije, međutim odbijaju prihvatiti neke međunarodne obaveze uz obrazloženje da je zagađenje neizbježna posljedica industrijalizacije na koju Kinezi imaju pravo.

U 2009. godini ona je iz svih izvora - od solarnih do fosilnih – ukupno potrošila energije koja je ekvivalentna 2265 milijardi tona nafte, dok je SAD za isto vrijeme potrošio 2169 milijardi tona. No komunističko vodstvo tvrdi da je stvarna potrošnja u prošloj godini bila oko 2132 milijarde tona nafte.

Potreba za energijom u Kini prirodno raste zbog stalnog povećanja broja stanovnika, ali i zbog gospodarskog rasta koji je u prvom dijelu 2010. iznosio čak 11,9 posto.

Fatih Birol ističe da su kineski apetiti logični budući da u njoj živi oko 1,3 milijarde ljudi, a taj broj stalno raste.

Potrošnja energije u Europi, SAD-u i Japanu u posljednje vrijeme stagnira. No Sjedinjene Države su zadržale prvo mjesto na listi najvećih potrošača energije i nafte po glavi stanovnika.