POČINJU RATOVI ZVIJEZDA

Pogledajte prvo rušenje letjelice laserom

21.07.2010 u 12:11

Bionic
Reading

Prvi put u povijesti američka vojska je laserom srušila zrakoplov u letu i tako ostvarila projekt superoružja sličan onom na kojem je radio još Nikola Tesla

Protuzračni laser nalik na oružje iz znanstvenofantastičnih filmova, testiran nedaleko od obala Kalifornije, uništio je bespilotnu letjelicu koja je nad Tihim oceanom jurila brzinom od oko 500 kilometara na sat. Njegovu nevidljivu zraku moguće je zabilježiti tek kada pogodi cilj.

Rezultati tajnog testiranja obavljenog u svibnju u ponedjeljak su predstavljeni na Međunarodnom zračnom showu u Farnboroughu

'Ovo je stvarnije od 'Ratova zvijezda'', komentirao je Mike Booen, predsjednik Directed Energy Weapons, kompanije koja razvija lasersko oružje. 'Uskoro ćemo proizvesti prve vojne lasere koji će biti ugrađeni u borbene oružane sustave', rekao je Booen, ističući kako je to 'veliki dan za lasere'.

Hrvatski znanstvenik Nikola Tesla još je početkom 20. stoljeća radio na sličnom superoružju u nadi da bi ono moglo zaustaviti sve ratove.

Sustav nazvan Laser Close-In Weapons System (CIWS) stvara zrake snage 50 kilovata, a može se koristiti zajedno s konvencionalnim projektilima.

Iako su prvi laseri izumljeni 1960-ih, stare tehnike stvaranja zraka kemijskim reakcijama bile su previše nezgrapne i nepraktične za vojnu upotrebu. Laseri čvrstog stanja, kakav je korišten u novom testu, znatno su manji i kompaktniji, međutim tek su nedavno uspjeli stvoriti snagu dovoljnu za vojne svrhe.

Snimka razaranja letjelice objavljena je na festivalu u Farnboroughu, a postavljena je i na YouTube.

Urednik časopisa Jane's Defence Weekley Peter Felstead izjavio je da ovaj laser predstavlja početak nove ere u vojnoj tehnologiji.

'Istina, letjelica nije bila oklopljena niti se naročito brzo kretala, međutim, kako se vidi na snimci, laser ju je efektno zapalio i srušio', rekao je Felstead, naglasivši da je to tek početak jer će oružje uskoro biti još smanjeno, a njegova učinkovitost povećana.

'Slični sustavi mogli bi se koristiti u zračnim bazama u Afganistanu, Zelenoj zoni u Bagdadu ili na granici između Gaze i Izraela', rekao je Felstead

Budući da stručnjaci tek trebaju riješiti neke probleme, kao što je usporeno djelovanje lasera za maglovita vremena, na bojnom polju ih ne treba očekivati prije 2016. godine.