Svijet JAČANJE PRITISKA

SAD objavile nove sankcije Sjevernoj Koreji

Sjedinjene su Države u srijedu objavile nove sankcije Sjevernoj Koreji, koje uključuju kupovinu i prodaju oružja i zamrzavanje imovine sjevernokorejskih dužnosnika.

Američka državna tajnica Hillary Clinton objavila je nametanje novih sankcija tijekom posjeta Južnoj Koreji. Naglasila je da su one odgovor politici Pjongjanga i nisu usmjerene protiv žitelja Sjeverne Koreje, koji ionako pripadaju jednom od najsiromašnijih društava na svijetu.

'Nove američke sankcije točno su usmjerene na imovinu sjevernokorejskog čelništva i sredstvo su pritiska na vlast u Pjongjangu koji ima maligne prioritete', rekla je Clinton.

Sankcije će Sjedinjenim Državama pomoći da spriječe proliferaciju, 'da se zaustave sjevernokorejske ilegalne aktivnosti kojima financiraju svoj nuklearni program i da obeshrabre buduće provokativne poteze'.

Ona je na tiskovnoj konferenciji u Seulu također dodala da će Washington razmotriti oživljavanje višestranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, ako Pjongjang pošalje pozitivne signale. Međutim, to se još nije dogodilo, rekla je.

Američki su dužnosnici Sjevernokorejcima zaprijetili 'ozbiljnim posljedicama' u slučaju budućih napada na Jug, misleći pritom na nedavno potapanje južnokorejskog broda Cheonana.

Južnokorejski ministar obrane Kim Tae-young je nakon sastanka s Clinton i američkim kolegom Robertom Gatesom izjavio da je mogućnost nagle promjene vlasti u Sjevernoj Koreji vrlo vjerojatna i da se zajedno sa Sjedinjenim Državama radi na pripremi mjera odgovora.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i ministar obrane Robert Gates posjetili su prije u srijedu demilitariziranu zonu između dviju Koreja.

Tom su prigodom još jednom izrazili svoju potporu Južnoj Koreji. 'Sve dok Pjongjang ne promijeni svoju politiku, SAD čvrsto stoji na strani naroda i vlade Južne Koreje', rekla je Clinton.

Gates je najavio zajedničku vojnu vježbu američke i južnokorejske vojske sljedeći vikend na istočnoj obali Korejskog poluotoka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još