Svijet JAČANJE PRITISKA

EU najavljuje nove sankcije Iranu

Ministri vanjskih poslova Europske unije na idućem sastanku namjeravaju donijeti 'sveobuhvatan i snažan paket' sankcija, ali i ponovno potvrditi spremnost za razgovore o iranskom nuklearnom programu, navodi se u nacrtu izjave u utorak

Međunarodna zajednica smatra da je svrha iranskog nuklearnog programa napraviti atomsku bombu, iako Iran to opovrgava. Iranu su već nekoliko puta nametnute sankcije, a posljednje su odobrene prošlog mjeseca.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak provesti UN-ovu odluku o sankcijama, ali i da će slijediti korake SAD-a te da će usvojiti i dodatne restriktivne mjere kako bi pojačali pritisak na iranski režim.

Po nacrtu izjave, koju je dobila na uvid agencija dpa, ministri bi trebali usvojiti 'sveobuhvatan i snažan paket mjera na područjima trgovine, financija, energetike, prometa kao i dodatne odredbe za zabranu viza i zamrzavanje imovine, što se posebice odnosi na iranske banke, Revolucionarnu gardu i iranske brodske linije'.

Međutim, u dokumentu se ističe 'predanost EU-a' postizanju diplomatskog rješenja iranskog nuklearnog pitanja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još