Svijet MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Afganistan čeka obećane donacije

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u utorak je otvorio međunarodnu konferenciju čiji je cilj zacrtati nove smjernice korištenja i trošenja financijskih sredstava namijenjenih za pomoć razvoju zemlje u predstojećih nekoliko godina, prenose agencije.

Unapređenje mogućnosti afganistanskih snaga sigurnosti, političke reforme, proces izmirenja s talibanima i poboljšanje u načinu vođenja zemlje, što obuhvaća i borbu protiv korupcije u državnoj upravi, samo su neke od tema o kojima će se raspravljati na konferenciji u Kabulu , kojoj prisustvuje i gotovo 70 predstavnika međunarodne zajednice.

Među izaslanicima su predstavnici iz 57 država, među kojima 40 ministara vanjskih poslova i 11 predstavnika regionalnih i međunarodnih organizacija. Ondje je i UN-ov glavni tajnik Ban ki-Moon.

U govoru održanom na početku konferencije, predsjednik Karzai kazao je kako 'konferencija predstavlja novu fazu u produbljenju i proširenju međunarodnog partnerstva'. Njezina je svrha pokrenuti novu fazu u sporom procesu emancipacije afganistanske vlade, koja bi, nakon odlaska američkih vojnih snaga i snaga NATO-a iz zemlje, trebala biti u stanju sama njome upravljati te držati stvari pod kontrolom. Međunarodne snage ondje su razmještene od 2001.

Mjere sigurnosti tijekom održavanja konferencije iznimno su visoke, no unatoč tome, u noći na utorak je, samo nekoliko kilometara od mjesta na kojemu se održava konferencija, u dijelu gdje je smještena kabulska zračna luka ispaljeno nekoliko raketa. Nije bilo žrtava.

Afganistanski dužnosnici su uoči konferencije izjavili kako od zemalja donatora očekuju da ispune obećanje o osiguravanju oko 80 posto od ukupno 13 milijardi dolara, koliko su se obvezale donirati. Očekuje se i razgovor o mirovnom planu čiji je cilj ponovno integrirati talibane u civilni način života u zemlji.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još