Svijet NATO PRIZNAJE

Zapad je podcijenio afganistanski sukob

Zapad je podcijenio afganistanski sukob, izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u novinskom intervjuu objavljenom u ponedjeljak, dan uoči međunarodne konferencije o Afganistanu u Kabulu

'Ne može se poreći da je međunarodna zajednica u početku podcijenila razmjere ovog izazova', kazao je on za njemački dnevnik Hamburger Abendblatt.

Kabul će ugostiti u utorak konferenciju na kojoj se očekuje sudjelovanje više od 70 izaslanstava partnerskih država, međunarodnih i regionalnih organizacija te financijskih institucija. Među sudionicima bit će američka državna tajnica Hillary Clinton i glavni tajnik UN-a Ban ki-moon.

Na konferenciji će se tražiti načini za prijenos više ovlasti afganistanskoj vladi.

'Postalo je bolno jasno nakon devet godina ovog međunarodnog angažmana da je cijena koju moramo platiti puno veća od očekivane, posebice što se tiče broja poginulih međunarodnih i afganistanskih vojnika', rekao je Rasmussen.

'Nažalost, bit će još žrtava. Međutim, ove vojne kampanje imaju ogromnu političku važnost. One će pridonijeti političkom i vojnom slabljenju talibana', istaknuo je.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još