Svijet BP ODLUČIO

Kupola ostaje do konačnog zatvaranja bušotine

  • Autor: Hina
  • 19.7.2010 0:40:43
  • 18.7.2010 21:05:38

Britanska korporacija BP objavila je u nedjelju da nova kupola postavljena na njezinu oštećenu bušotinu Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu i dalje uspješno sprječava istjecanje nafte te da bi mogla ostati na svom mjestu još nekoliko tjedana, do konačnog zatvaranja bušotine tehnološkim muljem i betonom

Glavni operativni direktor BP-a Doug Suttles rekao je na tiskovnoj konferenciji u nedjelju ujutro da eksperimentalna kupola postavljena na tzv. glavu bušotine na 1500 metara dubine i dalje dobro brtvi te da za sada 'ne postoji plan da se ponovo dopusti istjecanje nafte'.

'Nitko tko je povezan s ovom aktivnošću ne želi da još nafte istječe u Meksički zaljev', rekao je Suttles.

Kupola bi, po njegovim riječima, mogla ostati na bušotini sve do završetka pomoćne bušotine kroz koju će se zabetonirati glavna bušotina.

'Za sada nema nikakvih problema sa zatvaranjem', rekao je Suttles, dodajući da će zbog toga 'bušotina ostati zabrtvljena'.

BP je objavio da je prva pomoćna bušotina udaljena od prodora u oplatu glavne bušotine samo nekoliko metara te da bi krajem srpnja ili početkom kolovoza glavna bušotina trebala biti zabetonirana.

Trodnevnim testiranjem 67-tonske kupole, visoke 5,5 metara, pokazalo se da ona može izdržati pritisak nafte i plina, kao i da unutarnja struktura podvodne bušotine nije oštećena jer nafta ne istječe na drugom mjestu nakon što je zaustavljeno istjecanje na glavi bušotine.

Prema procjenama američke vlade, iz bušotine Deepwater Horizon u ocean je isteklo oko 700.000 tona nafte nakon eksplozije na naftnoj platformi 20. travnja u kojoj je poginulo 11 radnika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još