Svijet OZBILJAN POSAO

Rusi će tražiti naftu u BiH

Velike ruske naftne tvrtke 'Zarubežnjeft' i 'Gasprom' pripravne su uložiti dvadeset milijuna dolara u traganje za rezervama nafte na području Bosne i Hercegovine, najavljeno je u petak u Banjoj Luci gdje je potpisan memorandum o suradnji na istraživanju nalazišta nafte.

Memorandum su potpisali predstavnici 'Zarubežnjefta', koji je vlasnik rafinerije u Bosanskom Brodu i Naftne industrije Srbije (NIS), koja je u vlasništvu ruskog giganta 'Gazprom'.

Potpisivanju su nazočili srbijanski ministar industrije Petar Škundrić i predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik koji je i naznačio da bi početna ulaganja u traganje za naftnim rezervama trebala iznositi dvadeset milijuna dolara, a da konačni iznos može biti i deset puta veći.

Dodik je podsjetio na istraživanja o mogućim rezervama nafte na teritoriju BiH provedena prije tridesetak godina koja potvrđuju opravdanost ulaganja ruskih naftnih tvrtki.

Direktor NIS-a Kiril Kravčenko najavio je kako očekuje da bi prva istraživanja mogla slijediti tijekom 2011. godine.

Ruske naftne tvrtke planiraju istraživanje proširiti i na teritorij Federacije BiH, a ruski veleposlanik Aleksandar Bocan-Harčenko je potvrdio kako cijeli projekt ima i potporu vlade njegove zemlje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još