Svijet POVIJESNA KAZNA WALL STREETU

Goldman Sachs kažnjen s 550 milijuna dolara

Financijski div Goldman Sachs postigao je nagodbu sa saveznom Komisijom za vrijednosnice po kojoj je pristao platiti 550 milijuna dolara, što je najveća kazna u povijesti Wall Streeta, po građanskoj tužbi za prevaru klijenata s prodajom hipotekarnih vrijednosnica, piše The Wall Street Journal.

Nagodbom je riješena tužba SEC-a zbog Goldmanove prodaje vrijedosnica koje je dizajnirao 'hedge' fond tako da zaradi na kolapsu tržišta nekretnina. Nagodbom je riješen pravni problem koji je prijetio potkopati odnos klijenata i te investicijske banke.

Vanjski promatrači su ocijenili da je Goldman Sachs prošao jeftino s nagodbom, jer su analitičari prognozirali da će kazna biti oko milijardu dolara.

Goldman je priznao da je napravio 'pogrešku' jer nije ulagačimo otkrio ulogu 'hedge' fonda Paulson & Co. u ugovoru nazvanom Abacus 2007-AC1.

Tvrtka je obećala stroži nadzor hipotekarnih vrijednosnica, određenih marketinških materijala i zaposlenika koji kreiraju takve vrijednosnice.

Nastavlja se kaznena istraga oko toga jesu li Goldman ili njegovi zaposlenici počinili prevaru s trgovanjem hipotekama.

Goldmanova dionica rasla je u četvrtak za 6.16 dolara ili za 4.4 posto na 145.22 dolara na burzi u New Yorku što je tržišnu vrijednost tvrtke povećalo za tri milijarde dolara.

Nagodbu još treba odobriti savezni sud u New Yorku.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još